top of page

Rychlo recenze: Ódinovo dítě od Siri Pettersenové


Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho nejsi nikdo. Jsi jen nákaza. Pouhý mýtus. Člověk.

Hirka se ve svých patnácti letech dozvídá, že je Ódinovo dítě — bezocasá stvůra z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo napovrch, a hodlá toho docílit všemi prostředky. Hirka, jíž jde náhle o život, musí uprchnout. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy…

Děj ve zkratce:

Hlavní postavou je patnáctiletá Hirka z chudé společnosti, již nalezl otec jako pohozené dítě ve sněhu. Až doma však poznal, proč ji někdo odložil, neměla ocas jako ostatní a s ním postrádala i schopnost přimknutí. Hirka si myslela že jí ocas ukousli vlci, ale žila ve lži.

Musí se smířit s tím že je jiná, prokletá, plíseň - Ódinovo dítě. Hrozí jí smrt a musí se zúčastnit obřadu přimknutí, což neumí. Pomáhá jí v tom její přítel královské krve, ale přijde zlom, když její otec zemře.

Hirka utíká před svým osudem, ale přesto nemůže utéct před tím, čím je. Pomalu přichází na to, že vše čemu dosud věřila, byl klam, a že její nepřítel není tím, kým se zdá být.

Moje hodnocení:

Kniha je zajímavá od začátku do konce. Nechybí v ní snad nic. Hlavní hrdinka je neobvyklá svou obyčejností. Spisovatelka si výborně pohrála s city dívky, která už nemá co ztratit. Zajímavostí jsou jména a inspirace ze severské mytologie, která už je tajemná sama o sobě. Doporučuju. <3

Základní informace o knize:

Spisovatelka: Siri Pettersenová Počet stran: 568 Rok vydání: 2016

Originální název: Odinsbarn

 

Rime ji držel pevně a z dlaně mu sálalo teplo. Cítila, že už na něj stejně část své váhy nechtěně přenesla. "Rozhodla ses?" ozvalo se lhostejně z okraje srázu. "Nepotřebuju pomoct!" odpověděla "Takže ještě pořád věříš, že umíš létat? Nebo máš jiný plán, jak se dostat nahoru?" Slyšela, jak Rime dupe na kořen. Na tvář se jí snesla další hlína. Odvrátila se a vyplivovala tu černotu. Myslí si, že vyhrál. Ten rozmazlený zrádce!

 

Děkujeme za přečtení a budeme rádi, když nás podpoříte tím, že napíšete svůj názor dolů do komentářů. ; ) Díky moc. Axieda s Makulí...

Vydané recenze
Štítky
Zatím žádné štítky
Najdete nás
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • unnamed26
bottom of page